Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Fritidsbåtar och hamnar

Båtar som ligger i en liten hamn.

Här hittar du som är båtägare eller verksamhetsansvarig för en båtklubb, fritidsbåtshamn eller varvsförening information om krav och regler för skötsel av båtar och båtklubbsverksamhet. Här finns också tips för ett miljösmart båtliv samt länkar till information från olika myndigheter.

Miljön

Mälaren är dricksvattentäkt för mer än två miljoner människor och hör till de särskilt värdefulla områden som i lagtext utpekats som riksintresse, Dess värde som vattentäkt, för den biologiska mångfalden, för fiske och friluftsliv är beroende av vattenkvaliteten. Därför ska vi tillsammans värna om Mälaren och minska kemikaliepåverkan och andra former av utsläpp från mänsklig aktivitet.

Båtar och hamnverksamhet kan påverka miljön genom bland annat spridning av kemiska ämnen (bekämpningsmedel och näringsämnen) men också genom påverkan på sjöbottnar och spridning av främmande arter. Biocidfärger på båtar som används i Mälaren och andra insjöar är förbjudet. Det är även förbjudet att tömma toaletter i sjöar och hav.

Miljösmart båtliv

Det finns flera saker du som båtägare kan tänka på för ett miljösmart båtliv.

  • Skydda din båtbotten utan skadliga kemikalier
  • Skydda dig och miljön när du underhåller båten
  • Använd motor och energi med omsorg
  • Välj rätt båtprylar
  • Ta hand om kemikalierna
  • Ta hänsyn till naturen
  • Lämna toalettavfall och skräp på anvisade platser

För mer tips och detaljer se exempelvis information från Stockholm stad: Miljösmart båtliv - Stockholms stad (hallbart.stockholm) Länk till annan webbplats.

Hamnar

Miljöfarlig verksamhet

En båtklubb, fritidsbåtshamn eller varvsförening räknas som miljöfarlig verksamhet. Det innebär att man ansvarar för att kemikalier inte läcker ut till omgivningen, samt att otillåtna båtbottenfärger inte används på båtar.

Den ska regelbundet se över sin verksamhet och göra de försiktighetsåtgärder som krävs för att skydda omgivningen, människor och miljö.

Reglerna är till för att minska fritidsbåtars miljö- och hälsopåverkan och skydda de känsliga miljöer som finns längs vår kust och i våra sjöar.

Båtbottenfärger

Den största och mest allvarliga miljörisken är att båtbottenfärger läcker metaller och andra miljögifter. Vid behandling och underhåll förorenas marken men även när båten är sjösatt läcker föroreningar till vatten och sediment. Undersökningar av föroreningar på uppställningsplatser och hamnar har gjorts i andra Mälarkommuner, till exempel Stockholm stad. Höga halter koppar, zink, tributyltenn (TBT) och bly har uppmätts i mark, vatten och sediment vid båtklubbar.

Många båtbottenfärger innehåller olika bekämpningsmedel (biocider för att motverka påväxt av alger och havstulpaner). I Mälaren och andra sötvatten är inga biocidfärger tillåtna. Båtar som tidigare målats med biocidfärg behöver saneras för att gifterna inte ska läcka ut i miljön. Vid sanering ska Transportstyrelsens vägledning följas (Rekommendationer till båtägare, båtklubbar och andra verksamhetsutövare (transportstyrelsen.se) Länk till annan webbplats..

Spärrfärg är inte ett tillräckligt skydd för att hindra läckage av biocider från förbjuden båtbottenfärg på båtskrov. Det är inte helt säkert att en rätt påmålad spärrfärg ger ett fullgott skydd mot läckage av biocider. Spärrskiktet nöts ocks ner vid tvätt och användning av båten och om underliggande färglager krackelerar gör det att spärrskiktet går sönder. Det kan vara svårt för båtägaren att avgöra när spärrskiktet inte fungerar och behöver göras om. Om båten byter ägare och denne inte får kunskap om underliggande färglager finns risk att båten hanteras på fel sätt så att biocider läcker ut. Undvik därför spärrfärg som metod för att förhindra läckage.

Vid tvätt av båtskrov som är målade med giftiga färger finns stora risker för spridning av föroreningar. Därför ska man alltid använda en spolplatta med avancerad rening av tvättvattnet. Tvätt av båtar som har målats med giftiga färger får inte ske på mark eller över vatten utan att tvättvattnet tas om hand.

Avfall från fritidsbåtar

Mottagning av avfall från fritidsbåtar

Sedan den 1 maj 2023 gäller Transportstyrelsens nya regler för mottagning av avfall från fritidsbåtar. Reglerna ställer krav på att fritidsbåtshamnar med fler än 25 båtplatser har mottagningsanordningar för avfall från drift eller användning av en fritidsbåt som de som nyttjar hamnen normalt sett har behov av att lämna. Mottagningsanordningen ska ha rätt kapacitet, vara rätt placerad och kunna repareras utan dröjsmål om den går sönder.

Nytt krav på fritidsbåtshamnarna är att planen för mottagande och hantering av avfall ska skickas in till kommunen för godkännande. Avfallshanteringsplanen ska uppdateras senast vart 5 år eller vid behov. Minst tre månader innan föregående avfallshanteringsplan gått ut ska båtklubben lämna in en ny plan. Båtklubben ansvarar själv för att skicka in den förnyade planen i tid till miljöavdelningen.

Avfallshanteringsplanen skickas till miljoavdelningen@habo.se

Farligt avfall ska hanteras och tas om hand på ett säkert sätt. Det ska inte finnas någon risk att avfallet sprids till land eller vatten.

Det är förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar i vattnet sedan 1 april 2015..

På transportstyrelsens hemsida finns vägledning om avfallshanteringsplaner, se länkar under relaterad information

Tillsyn och avgifter

Miljöavdelningen kontrollerar att verksamheter följer regelverket för att skydda miljön. Några exempel på vad som kontrolleras är avfallshantering, utfasningsplan och rutiner vid underhållsarbeten. Tillsynen timdebiteras verksamheten enligt gällande taxa.

Sanktionsavgift

Miljöavdelningen kan utfärda sanktionsavgift (från och med januari 2024) om hamnen inte har någon plan för avfallshantering eller tillräckliga mottagningsanordningar.

Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster