Kontakta Håbo kommun
Kontaktuppgifter
Telefon: 0171-525 00
E-postadress: kommun@habo.se
Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta
Så gott som alla företag och verksamheter, både privata och offentliga, ger upphov till verksamhetsspecifikt avfall inklusive farligt avfall, producentansvarsavfall samt hushållsavfall.
Kommunen ansvarar bara för transport och behandling av ditt hushållsavfall, till exempel köksavfallet från pentryt och städsoporna. Företag och verksamheter ska därför ha ett avtal med kommunen om hämtning av hushållsavfall. För övrigt avfall (även det farliga) ansvarar du själv. Här har vi sammanställt information utifrån miljölagstiftningen som är bra att känna till vid hantering och transport av farligt avfall. Målet är att minska det farliga avfallets påverkan på hälsa och miljö samt förebygga att farligt avfall uppstår.
Det finns såväl internationella, nationella, regionala som lokala mål för hantering av avfall. EU har som gemensamt mål att minska mängden avfall. Det som ändå uppkommer ska hanteras på ett bra sätt, genom återanvändning och därefter materialåtervinning och energiutvinning. Deponering (lägga på tipp) ska vara en sista utväg för avfall som inte kan hanteras på annat sätt.
Farligt avfall är allt avfall som har en eller flera farliga egenskaper till exempel brandfarligt, toxiskt, frätande, explosivt eller miljöfarligt, är skadligt för människors hälsa eller miljön. Exempel på farligt avfall är spillolja, lysrör, bekämpningsmedel, lösningsmedelsrester, batterier och slam från oljeavskiljare. Även elektriskt och elektroniskt avfall klassas och ska hanteras som farligt avfall.
Generellt kan man säga att uttjänta kemikalier eller produkter som har märkts med farlighetsmärkning eller annan information om att de är farliga, klassas som farligt avfall.
I bilaga 4 till avfallsförordningen (2011:927) markeras de avfallsslag som är farligt avfall med en asterisk (*).
Förvaringskärl som används för att lagra och transportera farligt avfall måste vara lämpliga för det aktuella avfallet och i gott skick. Varje kärl ska vara tydligt märkt med innehåll och att det är farligt avfall.
En grundregel är att farligt avfall inte får blandas eller spädas ut. Undantag finns i 18-19 § avfallsförordningen.
Normalt krävs att farligt avfall ska förvaras på tätt underlag, under tak, i välventilerade utrymmen och på ett sådant sätt att obehöriga inte kan komma åt det. Flytande farligt avfall ska dessutom förvaras inom invallning (uppsamlande kärl).
Absorptionsmedel ska alltid finnas lätt tillgängligt. För att undvika kemiska reaktioner - kontrollera att absorptionsmedlet är anpassat till just det farliga avfall som lagras hos er.
I vattenskyddsområden gäller särskilda krav på hur spillolja och brandfarliga vätskor ska förvaras.
Anteckningarna ska föras i kronologisk ordning och bevaras i minst tre år.
Dela:
Sidansvarig: Madelene Krantz-Frid
Näringsliv och arbete