Vill du till Habo eller Håbo?
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webb.
Vill du till Habo eller Håbo?
Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.
Kontakta Håbo kommun
Kontaktuppgifter
Telefon: 0171-525 00
E-postadress: kommun@habo.se
Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta
Kommunens naturvårdsplan med tillhörande naturinventering fungerar som ett viktigt underlag för kommunens planerings- och lovgivningsarbete för att säkerställa bevarande och utveckling av värdefulla naturmiljöer. Förutom att den pekar ut specifika naturområden av värde så är den också i sin helhet en vägvisare när det gäller värdefulla gröna samband på kommunnivå.
Kommunens naturvårdsplan pekar ut 85 områden med höga natur- och friluftsvärden. Naturvårdsplanen uppmärksammar många värdefulla områden nära vattnet. Ett flertal av områdena i naturvårdsplanen sammanfaller med skyddad natur i form av bland annat naturreservat.
Planen består av två delar där den första (A) är själva plandelen medan den andra (B) utgör en beskrivande inventeringsdel.
Under 2020-2021 kommer naturvårdsplanen att uppdateras. Arbetet utförs av kommunekologen i samverkan med Upplandsstiftelsen. Inventeringsdelens (B) alla områden kommer att återbesökas för att bedömma status och nya områden kommer att läggas till utifrån ny kunskap om naturvärden. Plandelen (A) kommer att integreras i det grönstrukturprogram som kommunen kommer att arbeta fram under 2020.
Plandelen (A) omfattar mål och strategier. De övergripande planeringsinriktningarna är följande:
• Tillgodose människors rätt till och behov av gröna miljöer
• Bevara och utveckla naturvärdena
• Öka kunskapen om och förståelsen för gröna miljöer
Inventeringsdelen (B) beskriver kommunens naturområden, hur de bör bevaras och utvecklas. Den innehåller en utförlig faktaredovisning och dokumentation med dels en översikt av naturförutsättningarna, dels en detaljerad beskrivning av olika objekt inom de olika karaktärsområdena.
Under relaterad information hittar du Håbo kommuns naturvårdsplan, plandel (A) och inventeringsdel (B).
När man tittar på naturvårdsplanens utpekade områden mer översiktligt så framträder det vissa samband, gröna samband även kallat grön infrastruktur (GI). Detta är nätvärk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur men också för vårt välbefinnande. Detta perspektiv är viktigt i kommunens arbete för hållbar utveckling.
Naturmiljöer längs med Uppsalaåsen samt de ädellövsrika miljöerna längs med Mälaren är två viktiga gröna samband i håbo kommun, liksom de kulturhistoriskt rika miljöerna på norra delen av skoklosterhalvön. Länsstyrelsen i Uppsala län har tagit fram en regional plan för grön infrastruktur som syftar till att öka kunskapen om värden i landskapet.
Sidansvarig: Anett Wass
Bygga, bo och miljö
Hej, behöver du hjälp?
Chatta med en kommunvägledare i Håbos kontaktcenter.
Chatten är öppen när knappen är grön.
På helger har vi stängt.
Mejla oss
Chatten är stängd
Våra öppettider är:
måndag-torsdag: 08:00-16:45
fredag: 08:00-15:00
Dag för helgdag: 08:00-12:00
Helger stängt