Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Hur du kan bidra till ett hållbart Håbo

Fyra foton i ett kollage - sol genom trädgrenar, en blomma, en tallrik med mat och en cykel. Text på bilden: Små saker gör stor skillnad

Det är inte bara de storslagna besluten som har en roll att spela för att vi ska uppnå en hållbar utveckling. Vad vi gör som individer hemma eller på jobbet har också stor betydelse. Dina val gör skillnad. 

1. Bidra till en fossilbränslefri kommun

Ofta väljer vi transportform av gammal vana. Pröva att åka kollektivt till jobbet. Om du bara ska ta dig korta sträckor är det allra bästa om du kan gå eller cykla.

Leta efter onödiga energibovar. Enerieffektivisera din bostad. Stäng av apparater som inte används, konsumera mindre vatten och släck lamporna i tomma rum.

Se över din plastanvändning. Kan plasten bytas ut? Kolla att den plast du köper inte är baserad på petroleum då det inte är en förnyelsebar råvara.

Om du byter bil, byt då till en miljöbil som går på förnyelsebara drivmedel eller el.

Samåk eller gå med i en bilpool.

Om du kör en bil som går på fossilt bränsle (bensin eller diesel), kör sparsamt. Använd hög växel, kör mjukt och ha välpumpade däck så minskar du koldioxidutsläppen och spar bränsle.

2. Bidra till en giftfri och resurseffektiv kommun

Använd miljömärkta produkter och undvik kemikaler om det går. Många husmorsknep är både effektiva och snälla mot miljön.

Bland det enklaste du kan göra är att börja sopsortera.  Var särskilt noga med färger, lösningsmedel, andra hushållskemikalier, batterier och elektronisk utrustning. Detta ska lämnas till återvinningscentalen (ÅVC).

Hjälp oss att hålla vårt vatten rent. Spola rätt. Bara tre saker får spolas ner i toaletten - kiss, bajs och toalettpapper. Skräp hör hemma i papperskorgen.

Du kan bidra genom att tänka på vad och hur du handlar. Då kan du minska både mängden saker du kastar och halten av farliga ämnen i det du kastar. Sälj eller ge bort det du inte behöver, köp begagnat.

Se över ditt matsvinn, en kastad ostskiva om dagen blir flera kilo på ett år. Gör matlådor, frys in rester. Sortera matavfall som ändå blir över i den bruna matavfallspåsen - det blir biogas.

3. Bidra till naturmiljöer med mångfald

Låt den där gamla döda tallen stå kvar på tomten fast den kanske inte är så vacker. Insektslivet i döda gamla träd är rikt, vilket också drar till sig insektsätande fåglar. Genom att låta trädet stå förbättrar du möjligheten för den biologiska mångfalden.

Skogen är mycket viktig för friluftslivet i Sverige. Därför måste vi gå varsamt fram och inte störa djuren eller förstöra växter, mark eller träd. Allemansrätten är något vi måste värna om.

Om du är skogsägare kan du delta i kurser och utbildningar som Skogsstyrelsen ordnar. Genom utbildning kan du få veta hur du undviker skador på skogsmarken av skogsmaskiner eller betning på skogsträden av älg och rådjur. Du kan också lära dig att avvärja svampangrepp och varför du bör plantera lövträd på avverkad mark.

1 av 6 har hittat den information de sökte

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster